Skip Navigation LinksAbout-Us

Hakkımızda

Kuzey Kıbrıs'ta toplumun sağlık durumunu ve sorunlarını belirleyecek güvenilir veri eksikliği vardır[1]. Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma (KISAA) İnisiyatifi'nin amacı Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan kadınların sağlık ve hastalık dağılımlarının, ve  görülme sıklıklarının belirlenmesi, haritalanması ve Akdeniz yaşam tarzının ve genetik faktörlerin kadınların sağlıkları üzerindeki etkisini incelemektir.

Oxford Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile birlikte, kesitsel bir tarama çalışması ile 18-55 yaş arası tüm kadınları temsil eden, hedef nüfusun %10'undan oluşan (8,000 kadın), bir örneklemden sistematik bir şekilde sağlık profilleri ile ilgili bilgi toplanmaktadır. Çalışılan hastalıklar; (1) Jinekolojik hastalıklar, örneğin, endometriozis, polikistik över sendromu, rahim miyomları, infertilite, (2) jinekolojik kanserler, (3) kadınlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiş hastalıklar, örneğin kronik ağrı hastalıkları, migren, tiroid hastalıklarından oluşmaktadır. Bu hastalıkların prevalanslarının belirlenmesinin yanı sıra, kadınların sağlık hizmetlerine erişimini ve hastalıkların kişisel, sosyal ve ekonomik yükünü de hesaplamak için gerekli veriler toplanmaktadır. Belirlenen hastalık oranları haritalandırılacak ve ayni zamanda diğer ülkelerle karşılaştırılarak, belli bolgelerde veya toplum genelinde farklı sıklıklarda görülenler hastalıkların belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Projenin veri toplama süresi 1 sene olarak belirlenmiş ve 15 Ocak 2018'de başlamıştır. Veri toplama metodlarımız, Doğu Akdeniz Üniversitesinin desteği ile oluşturulan veri toplama takımlarının, kişilerin evlerini, işyerlerini ziyaret ederek yapacakları mülakatlar ve anket çalışmaları ile gerçeklestirilecek. Anketleri dolduran tüm kadınlara dilerlerse, British IVF Hospital desteği ile, jinekolojik tarama icin klinik bir görüşmeye davet edilecektir. Bu görüşmede pelvik ultrason ve jinekoloğun soracağı takip soruları yer alacaktır.  Ayrıca veri toplanacak 1000 kadından gen haritalarının çıkarılması için tükürük örnekleri toplanacaktır. Çalışmamız Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi etik kurulları tarafından onaylanmıştır. Ek olarak projemiz sağlık bakanlığından onay almıştır.

Kuzey Kıbrıs'ta bir ilk olacak olan bu geniş kapsamlı epidemiyolojik çalışma gelecek projelerde hastalıklarda görülen artışların sebeplerinin araştırılması için, hipotez esaslı takip çalışmalarının temelini oluşturacaktır. Kıbrıs'ın parçası olduğu Akdeniz yaşam tarzının ve Doğu Akdeniz'de yaşayan halkların taşıdığı genetik mutasyonların, bu hastalıklar üzerindeki etkilerinin araştırılması için bir zemin oluşturacaktır. Ayrıca, yerel halkın bilinçlendirilmesine ve veriye dayalı  sağlık stratejileri geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Yerel halkın yararlanacağı bir kaynak olmanın yanı sıra, bir Doğu Akdeniz kadın sağlığı referans kaynağının da temelini oluşturacaktır. Böylelikle Kuzey Kıbrıs, Doğu Akdeniz bölgesini temsil eden ilk kadın sağlığı kaynağını oluşturarak ciddi uluslararası tanınırlık elde edecektir

DAÜ Web Siteleri

About-Us